De VlinderstichtingVlindernet
Nachtvlindernacht
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders
vorige  |  volgende
heideringelrups  (Malacosoma castrensis)

In het binnenland is struikhei de waardplant van de heideringelrups, op de Waddeneilanden vooral rolklaver.

Familie

spinners (LASIOCAMPIDAE)
meer informatie over deze familie »


Let bij het determineren van deze soort altijd goed op de gelijkende soorten.
Kenmerken

Voorvleugellengte: ♂ 13-16 mm, ♀ 17-21 mm. Het mannetje is goed herkenbaar aan de okergele grondkleur en de bruine schaduw langs de centrale dwarslijnen op de voorvleugel; het vrouwtje is groter en is vrijwel altijd donkerbruin met brede okergele dwarslijnen. De dwarslijnen vormen in het midden een soort taille doordat de binnenste dwarslijn met een knik naar buiten afwijkt (vooral bij het mannetje); bovendien vertoont deze lijn bij de binnenrand van de vleugel een sterke kromming in de richting van de vleugelwortel. De franje is bruin en vaalgeel geblokt. De achtervleugel heeft dezelfde kleur als de voorvleugel of is donkerder met blekere franje.

Gelijkende soorten

Zie de ringelrups (M. neustria).

Voorkomen

Vrij zeldzaam. Komt vooral in heidegebieden in de oostelijke helft van het land voor, en op de eilanden Texel en Terschelling. De waarnemingen kunnen per jaar sterk fluctueren. RL: niet bedreigd.

Habitat

Vooral heiden, schorren, kwelders en slikken.

Waardplanten

In het binnenland struikhei, op de Waddeneilanden ook allerlei kruidachtige planten met een voorkeur voor rolklaver.

Vliegtijd en gedrag

Begin juli-half augustus in één generatie. De vlinders vliegen ´s nachts en worden gewoonlijk alleen waargenomen op licht.

Levenscyclus

Rups: mei-juni. De rups verpopt zich tussen allerlei levend plantenmateriaal, waaronder struikhei, in een losse cocon. De eieren worden in een enkele laag rondom een rechtopstaande stengel gelegd en overwinteren.

Laatste wijziging: 13 september 2014


De kaartjes en diagrammen van de nachtvlinders op Vlindernet zijn gebaseerd op de waarnemingen uit 'Noctua', het gegevensbestand van De Vlinderstichting en de Werkgroep Vlinderfaunistiek, dat is samengesteld uit waarnemingenbestanden van onder andere:

N.B. Het ontbreken van stippen op de kaart betekent niet per se dat de soort op de betreffende locatie niet voorkomt. Het kan ook betekenen dat de soort er wel is waargenomen, maar dat een ingevoerde waarneming nog niet is gevalideerd, of dat we van die plek (nog) geen waarnemingen voor Noctua ontvangen hebben.
Meer over deze soort:
Foto: Han Klein Schiphorst; collectie Naturalis Biodiversity Center Leiden
Foto: Jeroen Voogd
Foto: Ab H. Baas
Hoge veluwe
 naar fotoalbum »


De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen