De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Gelijkende soorten en dubbelsoorten

R. (Rob) de Vos - Zoölogisch Museum Amsterdam / Werkgroep Vlinderfaunistiek

Wat zijn gelijkende soorten en dubbelsoorten?
De titel suggereert dat gelijkende soorten en dubbelsoorten niet hetzelfde zijn. Dat is ook zo, maar dat maakt het probleem van vergissingen er niet minder om.

  • Gelijkende soorten zijn, zoals u al zult vermoeden, verschillende soorten die sterk op elkaar lijken, zodanig dat vergissingen heel vaak voorkomen.
  • Dubbelsoorten zijn weliswaar ook gelijkend, maar nu zijn de soorten tevens nauw aan elkaar verwant. Dubbelsoorten zijn daardoor vaak moeilijker uit elkaar te houden dan minder verwante gelijkende soorten, omdat er bij dubbelsoorten minder kenmerken verschillend zullen zijn.

Ervaring
Een moeilijkheid is de graad van gelijkenis, want niet voor iedereen zijn bepaalde soorten moeilijk te onderscheiden. Veel hangt af van de mate van ervaring met determineren en soortenkennis. Hoe meer men met vlinders omgaat en hoe meer soorten men gezien heeft, hoe gemakkelijker de determinaties zullen verlopen.

Altijd controleren
Toch blijft er altijd een aantal soorten over dat consequent voor vergissingen of determinatieproblemen zorgt. Hierna volgt een lijst met de groepen van soorten waarvan wij hebben ervaren dat ze regelmatig voor determinatieproblemen zorgen. Heeft u een vlinder als één van de onderstaande soorten gedetermineerd, dan is het goed om ook de gelijkende soorten en/of de dubbelsoorten te controleren. Via de zoekfunctie kunt u de betreffende soorten opzoeken en de foto’s bekijken en de informatie doorlezen.

Lijst met gelijkende soorten en dubbelsoorten >>
 

Gebruikte literatuur

  • The Sesiidae (Lepidoptera) of Fennoscandia and Denmark. [1]
  • Geannoteerde naamlijst van de Nederlandse vlinders = Annotated checklist of the Dutch Lepidoptera.[2]
  • Nachtvlinders : veldgids met alle in Nederland en België voorkomende soorten. [3]
 

1. ^ Fibiger, M.; Kristensen, N.P. (1974) volledige titelbeschrijving
2. ^ Kuchlein, J.H.; Vos, R. de (1999) volledige titelbeschrijving
3. ^ Waring, P.; Townsend, M. (tekst); Lewington, R. (ill.); Groenendijk, M.; Meulen, J. van der (vertaling en bewerking); Groenendijk, D. (eindredactie) (2006) volledige titelbeschrijving

Laatste wijziging: 13 februari 2009
sint-jansvlinder (Zygaena filipendulae)
Hoogeveense vaart - 13 juli 2008
Foto: Jeanette Essink
vijfvlek-sint-jansvlinder (Zygaena trifolii)
Foto: Hans van Kuijk
kleine sint-jansvlinder (Zygaena viciae)
Foto: Ben Hamers

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen