De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Verwarring met larven van overige insecten

Het komt nog al eens voor dat rupsen verward worden met andere insectenlarven. Dit betreft vooral larven van bladwespen, maar ook larven van andere insecten worden soms aangezien voor een rups.
Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende vergissingen, verduidelijkt met foto’s.
 

Larven van kevers


ritnaald (bron afbeelding: Wikipedia)
Voorbeelden van keverlarven die verward kunnen worden met rupsen, zijn de larven van kniptorren, meikever en lieveheersbeestjes. Het grote verschil is echter dat keverlarven geen poten aan hun achterlijf hebben, maar alleen drie paar poten aan het borststuk.

Ritnaalden
Ritnaalden zijn de larven van de kniptorren (Elateridae). Ze worden ongeveer 25 mm lang. Ritnaalden leven vijf jaar in de bodem en voeden zich met wortels van levende planten; jonge larve eten ook dood plantenmateriaal.
 

larve meikever (foto: Wikipedia)
Larve meikever
De larve van de meikever (Melolontha melolontha) wordt ongeveer 50 mm lang. Meikeverlarven eten wortels van levende planten, vooral van grassen.
 

Larve van lieveheersbeestje (foto: Wikimedia Commoms).
Larven lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) en hun larven zijn vaak te vinden op planten met bladluizen, omdat deze het belangrijkste voedsel van lieveheersbeestjes uitmaken. De larven worden meestal langer dan de volwassen dieren en lijken enigszins op rupsen.
 

Larven van vliegen en muggen


emelt (foto: Wikimedia Commons)
Ook vliegen- en muggenlarven (Diptera) kunnen verward worden met rupsen. Het grote verschil is echter dat vliegen- en muggenlarven helemaal geen poten hebben.

Larven langpootmuggen
Larven van langpootmuggen (Tipulidae) worden emelt genoemd en worden ongeveer 25 mm lang. Emelten voeden zich met de wortels van planten en zijn soms schadelijk in tuinen.
 

larve vleesvlieg
(foto: www.zaplog.nl)
Larven kamer en vleesvliegen
Larven van kamervliegen (Muscidae) en vleesvliegen (Calliphoridae) zijn meestal te vinden in dood vlees en helpen bij de afbraak hiervan.
 

Een larve van een zweefvlieg heeft geen poten (foto: Wikimedia Commoms).
Larven van zweefvliegen
De larven van zweefvliegen (Syrphidae) kunnen nog al eens verward worden met rupsen. Vooral de larven van zweefvliegsoorten die bladluizen eten lijken op de rupsen van blauwtjes (Lycaenidae).
 

Rupsen die op maden lijken


Rups van de hopwortelboorder (Hepialus humuli), uit de familile van de wortelboorders. Foto: Kimmo Silvonen

 

De rups van de slakrups (Apoda limacodes). Foto: Mirriam Arts
Behalve dat er larven van andere insecten zijn die op rupsen lijken, zijn er ook rupsen die niet altijd als zodanig herkend worden, maar soms voor larven van andere insecten worden gehouden. Met name rupsen van de familie van de wortelwoorders (Hepialidae) en de wespvlinders (Sesiidae) worden vanwege hun madeachtige uiterlijk vaak niet als rups herkend. Het zelfde kan ook gebeuren bij de rupsen van diverse uilen (Noctuidea) waarvan de rupsen in stengels of wortels leven, de zogenoemde boorders.
Andere afwijkende rupsen zijn de schijnbaar pootloze slakrupsen (Limacodidae) die zoals de naam zegt op slakken lijken.
 

Laatste wijziging: 1 februari 2011

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen