De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Soorten dagvlinders


De dagpauwoog (Aglais io) behoort tot de familie van de aurelia's.
Kroonddomein - 14 juli 2007
Foto: Johan Barth
Op dit moment leven er in Nederland 53 soorten dagvlinders. Er komen in Nederland ongeveer 2000 soorten vlinders voor. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of microvlinders.

De dagvlindes zijn weer onderverdeeld in vijf families:
 

Achteruitgang

Sinds het begin van de 20e eeuw zijn er 17 soorten vlinders uit Nederland verdwenen. En van de 53 soorten, die nu nog in ons land voorkomen, is ruim de helft zeldzaam of zeer zeldzaam.
 

Belangrijkste oorzaken

Veel vlindersoorten komen alleen nog in beschermde natuurgebieden voor. Veel geschikte plekjes voor dagvlinders hebben plaats moeten maken voor huizen, wegen, industrie en landbouw. Vroeger kwamen dagvlinders ook in landbouwgebieden voor, maar nu zijn ze daar vrijwel verdwenen. Dit komt onder andere doordat mensen teveel mest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. En doordat er zoveel huizen en wegen gebouwd worden, zijn veel geschikte plekjes voor vlinders ver uit elkaar komen te liggen in ons landschap. Wanneer een vlindersoort ergens verdwijnt, bijvoorbeeld door een ziekte, dan is de kans groot dat hij daar nooit meer terugkomt. De meeste dagvlinders kunnen namelijk niet ver vliegen. Een grote weg of een kanaal kan al een te grote hindernis vormen.
 

Laatste wijziging: 4 februari 2010
citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)
Drachten - 27 juli 2008
Foto: Remco van der Staay
boomblauwtje (Celastrina argiolus)
Loenermark - 27 april 2008
Foto: Henri Peters
spiegeldikkopje (Heteropterus morpheus)
Grote peel - 5 juli 2008
Foto: Monique Janssen

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen