De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuw op Vlindernet 2011

22 december 2011: het verspreidingskaartje op de hoofdpagina van de dagvlindersoorten is geactualiseerd. Klik hier voor een voorbeeld.

22 december 2011: de verspreidingskaartjes voor vier verschillende perioden op de verdiepende pagina 'verspreiding en zeldzaamheid' van de dagvlindersoorten zijn geactualiseerd. Klik hier voor een voorbeeld.

7 december 2011: de laatste maanden is hard gewerkt aan het vermelden van gelijkende rupsensoorten (met dank aan onze vrijwilligers Joop Woelke en Wim Koopman!). Op de verdiepende pagina 'rupsenpagina' kunt u per soort de gelijkende soorten vinden. Zie als voorbeeld de rupsenpagina van de kuifvlinder.

27 oktober 2011: de trenddiagrammen op de verdiepende pagina 'bescherming en beheer' van de nachtvlindersoorten zijn geactualiseerd. Klik hier voor een voorbeeld.

28 september 2011: de verspreidingskaartjes met de relatieve talrijkheid op de verdiepende pagina 'verspreiding en zeldzaamheid' van de nachtvlindersoorten zijn geactualiseerd. Klik hier voor een voorbeeld.

28 september 2011: het verspreidingskaartje en de vliegtijddiagram op de hoofdpagina van de nachtvlindersoorten zijn geactualiseerd. Klik hier voor een voorbeeld.

1 augustus 2011: er is een nieuwe dagvlindersoort toegevoegd aan Vlindernet, namelijk de braamparelmoervlinder (Brenthis daphne).

21 juni 2011: er is een nieuwe nachtvlindersoort toegevoegd aan Vlindernet, namelijk de cipresspanner (Thera cupressata).

1 juni 2011: bij de resultaten van de nachtvlinderverwachting wordt nu ook het soortnummer uit de nachtvlindergids weergegeven.

3 mei 2011: er is een pagina toegevoegd met verslagen van excursies van Ter Haar en Snellen.

3 mei 2011: er is een nieuwe Naamlijst Nederlandse Lepidoptera op Vlindernet geplaatst.

22 april 2011: In de nieuwe versie van Fauna Europaea geldt Mythimna sicula scirpi (bekend onder de Nederlandse naam puntlijngrasuil) niet langer als ondersoort, maar als een vorm van M. sicula. Omdat we Fauna Europaea volgen is op Vlindernet de pagina van M. sicula scirpi opgeheven; de relevante informatie over deze vorm is ondergebracht op de pagina van de wortelstreepgrasuil (Mythimna sicula).

13 april 2011: Het verspreidingskaartje op de hoofdpagina van de nachtvlindersoorten is vernieuwd. Sinds de vorige actualisatie van de kaartjes vorig jaar april, zijn er meer dan 300.000 nieuwe waarnemingen in verwerkt.

29 maart 2011: een viertal nachtvlinders heeft een nieuwe wetenschappelijke naam gekregen. Zie voor meer informatie het nieuwsbericht Nieuwe namen enkele nachtvlinders.

8 maart 2011: er is een lijst geplaatst op Vlindernet met alle waardplanten van de Nederlandse dagvlinders.

10 februari 2011: er is een nieuwe pagina beschikbaar met informatie over de Bouw van de rups.

8 februari 2011: er is een nieuwe pagina met informatie over Sluipwespen en vlinders.

29 januari 2011: er is een nieuwe pagina toegevoegd met als titel Hoe kweek je een rups tot vlinder?

25 januari 2011: de pagina over Voedsel van rupsen is uitgebreid en geactualiseerd.

24 januari 2011: de pagina's over verwarring van rupsen met andere insectenlarven zijn vernieuwd en uitgebreid, zie
Verwarring van rupsen met bladwesplarven en Verwarring met larven van overige insecten.

18 januari 2011: er is een nieuwe soort toegevoegd aan Vlindernet: de glanzende marmeruil (Pseudeustrotia candidula).

18 januari 2011: onder 'Vlinders algemeen - rupsen' is een nieuwe pagina geplaatst: rupsen die veel worden waargenomen. Per seizoen kunt u hier de rupsen zien die het meest worden gezien op dat moment.

13 januari 2011: er is een nieuw artikel geplaatst uit het tijdschrift Nederlandse Faunistische Mededelingen: Toename van de berkenwintervlinder Operophtera fagata in Zuid-Nederland (Lepidoptera: Geometridae), (Nederlandse Faunistische Mededelingen, 29-2008) op de pagina meer lezen van de berkenwintervlinder.
 

Laatste wijziging: 15 december 2013

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen