De VlinderstichtingVlindernet
Help de vlinders
Dé informatiesite voor alle in Nederland voorkomende dagvlinders en macronachtvlinders

Nieuw op Vlindernet 2009

18 december 2009: een nieuwe soort is toegevoegd aan Vlindernet, namelijk Eremodrina gilva, die deze zomer ontdekt is in Zuid-Limburg.

16 december 2009: bij ruim 80 soorten is een nieuwe foto van een museumexemplaar geplaatst. Zie bijvoorbeeld de bosbessnuituil, de wolfsmelkpijlstaart en de schijn-nonvlinder.

10 december 2009: aan de pagina Dagvlinders -> Hoe gaat het met de Nederlandse dagvlinders? zijn de Meetnet-nieuwsbrieven van 2009 toegevoegd.

10 december 2009: er zijn enkele artikelen uit het tijdschrift Vlinders van november 2009 toegevoegd aan Vlindernet. Zie onder Vlinderonderzoek -> Onderzoek aan vlinders en rupsen het nieuwe artikel Slimme vlinders. Aan het onderdeel Dagvlinders -> Hoe gaat het met de Nederlandse dagvlinders? is het artikel toegevoegd: Meetnet Vlinders: Vlinders in de stad. Op de 'meer lezen'-pagina van de gevlekte winteruil vindt u het artikel Gevlekte winteruil: hét mysterie ontrafeld en op de pagina van de distelvlinder een verhaal over Distelvlinders en route.

4 december 2009: aan de soortpagina's van zowel de dagvlinders als de nachtvlinders is de mate van herkenbaarheid toegevoegd met behulp van een stoplichtmodel (groen, oranje en rood). Klik hier voor een voorbeeld.

14 november 2009: er zijn diverse artikelen uit het tijdschrift Entomologische Berichten van de jaargangen 2002 tot 2008 toegevoegd aan Vlindernet, onder andere enkele jaaroverzichten van interressante macronachtvlinders.

8 oktober 2009: de pagina Aanbevolen literatuur is bijgewerkt. U vindt hier onder andere meer informatie over De Nieuwe Veldgids Dagvlinders en de hernieuwde uitgave van Skinner.

8 oktober 2009: er zijn weer diverse artikelen uit het tijdschrift Vlinders toegevoegd aan het onderdeel Vlinders algemeen. Zie onder Bescherming en Beheer het nieuwe artikel over Europees beleid. Aan het onderdeel Dagvlinders -> Hoe gaat het met de Nederlandse dagvlinders? zijn twee artikelen toegevoegd: Vlindermonitoring in Midden-Limburg en Grootste klappen vallen in de soortenrijke duinen. Via de soortpagina van de sleedoornpage kunt u meer lezen over De sleedoornpage rond de Noord-Veluwe.

3 oktober 2009: in 2009 zijn tot nu toe ruim 12.000 foto's ingestuurd via het fotoformulier en verwerkt door het fotodeskundigenteam. Een deel van de foto's betreft museumexemplaren die door een van onze vrijwilligers speciaal voor Vlindernet gemaakt worden in het Zoölogisch Museum in Amsterdam.

3 oktober 2009: determinatiepagina voor de gelijkende soorten zwartlijnvisstaartje (Meganola togatulalis), donker visstaartje (M. strigula), groot visstaartje (M. albula), klein visstaartje (Nola cucullatella), vroeg visstaartje (N. confusalis), licht visstaartje (N. aerugula), bremvisstaartje (N. holsatica).

2 oktober 2009: uitgebreid overzicht van de zeven verschillende Nolinae toegevoegd aan de familiepagina van de visstaartjes (Nolidae).

1 oktober 2009: bremvisstaartje (Nola holsatica) als ‘nieuwe’ soort voor Nederland toegevoegd aan Vlindernet.

30 oktober 2009: er staat een nieuwe uitgebreidere toelichting Nederlandse naam bij de volgende soorten: haarbos, brandvlerkvlinder, berkenbrandvlerkvlinder, rood weeskind, karmozijnrood weeskind, blauw weeskind, eikenweeskind, wilgenweeskind, populierenweeskind, wit weeskind, grijs weeskind en zwart weeskind. Ook wordt de naam schoenlapper op de familiepagina van de aurelia's toegelicht.

25 april 2009: determinatiepagina voor de gelijkende soorten randstipspanner (Idaea sylvestraria), satijnstipspanner (I. subsericeata) en wit spannertje (Asthena albulata).

25 april 2009: determinatiepagina voor de gelijkende soorten schildstipspanner (Idaea biselata) en paardenbloemspanner (I.seriata).

25 april 2009: determinatiepagina voor de gelijkende soorten grijze stipspanner (Idaea aversata) en egale stipspanner (I. straminata).

25 april 2009: determinatiepagina voor de gelijkende soorten dwergstipspanner (Idaea fuscovenosa) en streepstipspanner (I. humiliata).

6 maart 2009: opnieuw hebben enkele (zeer zeldzame) soorten een soorttekst gekregen: de grasklokjesdwergspanner (Eupithecia impurata), de ogentroostdwergspanner (Eupithecia laquaearia), het felgeel beertje (Eilema lutarella), de sigma-uil (Eugraphe sigma), de gekamde graanworteluil (Euxoa aquilina) en de witvlekworteluil (Euxoa lidia).

6 maart 2009: aan de algemene pagina's Hoe gaat het met de Nederlandse dagvlinders? en Onderzoek aan vlinders en rupsen zijn enkele artikelen toegevoegd uit De Levende Natuur.

6 maart 2009: aan de familiepagina van de wespvlinders is toegevoegd het artikel uit De Levende Natuur: Het inventariseren van wespvlinders (Sesiidae) met feromonen.

6 maart 2009: aan de algemene pagina 'bescherming en beheer' is toegevoegd het artikel uit De Levende Natuur: Nederlandse verantwoordelijkheid voor moerasnachtvlinders.

eind februari 2009: het kaartje op de hoofdpagina van de soorten geeft nu de relatieve talrijkheid aan door middel van stippen van verschillende grootte en kleur, zie bijvoorbeeld de sint-jansvlinder.

21 februari 2009: opnieuw hebben enkele (zeer zeldzame) soorten een soorttekst gekregen: de bruine bergspanner (Euphyia frustata), de bosrandspinner (Eriogaster catax), de roestbruine wapendrager (Clostera anastomosis), de populierengroenuil (Earias vernana), de gespikkelde korstmosspanner (Fagivorina arenaria) en de grote bruine spanner (Gnophos furvata).

21 februari 2009: toelichting Nederlandse naam van de grote beer.

21 februari 2009: een aantal artikelen uit het tijdschrift De Levende Natuur is toegevoegd aan Vlindernet, zie bijvoorbeeld de pagina 'meer lezen over deze soort' bij de grote vuurvlinder en het gentiaanblauwtje.

21 februari 2009: twee artikelen uit het tijdschrift Vlinders van februari 2009 zijn toegevoegd, zie de pagina 'meer lezen over deze soort' bij de meidoornuil en de atalanta.

20 februari 2009: het doorklikken naar gelijkende soorten gaat vanaf nu via de Nederlandse naam in plaats van de wetenschappelijke naam, zie bijvoorbeeld de bruine heide-uil.

19 februari 2009: aan 95 soortpagina's is een oneliner toegevoegd.

12 februari 2009: Rupsen determineren vanaf een foto.

12 februari 2009: beukentandvlinder (Drymonia obliterata) als ‘nieuwe’ soort voor Nederland toegevoegd aan Vlindernet.

11 februari 2009: de volgende soorten hebben een soorttekst gekregen: de gevlekte spikkelspanner (Alcis bastelbergeri), de tweekleurige grasuil (Apamea illyria), de engelse beer (Arctia festiva), de bleke stofuil (Athetis gluteosa), de zuidelijke kamperfoelie-uil (Calliergis ramosa), de eikentak (Campaea honoraria), de kalkbandspanner (Cataclysme riguata) en de oostelijke spanner (Chariaspilates formosaria).

5 februari 2009: op de pagina met links staan enkele nieuwe verwijzigingen naar natuurorganisaties en (foto)websites van particulieren.

4 februari 2009: vanaf de homepage (linkerkolom) is het nu ook mogelijk een soort te zoeken via het foto-overzicht vlinders of het foto-overzicht rupsen.

31 januari 2009: in de maand januari werden meer dan 750 nieuwe foto's op Vlindernet geplaatst.

31 januari 2009: determinatiepagina met de gelijkende soorten lieveling en ligusterstipspanner.

29 januari 2009: determinatiepagina met gelijkende soorten stipspanners (zeven Scopula- en drie Idaea-soorten).

28 januari 2009: toelichting Nederlandse naam van de hageheld.

27 januari 2009: toelichting Nederlandse naam van het roesje.

27 januari 2009: link naar artikel Een eenzame beer aan het IJsselmeer over het bleek beertje.

begin januari 2009: foto-overzicht waarop iedere fotograaf kan zien welke van zijn of haar foto's op Vlindernet staan.

begin januari 2009: aan de soortpagina's zijn de knoppen 'vorige' en 'volgende' toegevoegd, waarmee u van de ene naar de andere soort kunt bladeren.

begin januari 2009: update van de Naamlijst Nederlandse Lepidoptera.

begin januari 2009: pagina over Rode Lijst Dagvlinders en Hoe gaat het met de Nederlandse dagvlinders?.

begin januari 2009: diverse artikelen onder de algemene pagina Verspreiding en Zeldzaamheid.

begin januari 2009: pagina met allerlei artikelen over Onderzoek aan vlinders en rupsen.
 

Laatste wijziging: 16 oktober 2010

De Vlinderstichting beschermt vlinders en libellenOp Vlindernet vind je alles over vlindersOp Libellennet vind je alles over libellen